Thermografie wordt ingezet bij het opsporen van lekkages aan bijvoorbeeld waterleidingen, cv leidingen, afvoerleidingen en vloerverwarming. Met thermografisch onderzoek maken we gebruik van een warmtebeeldcamera / infraroodcamera. Vaak zijn leidingen niet eenvoudig te bereiken of te zien in een wand, plafond of vloer. Met een warmtebeeldcamera worden temperatuurverschillen in beeld gebracht waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt.
Leidinglekkages, schimmelplekken, condens problemen, lekkages vloerverwarming, maar ook bij het vaststellen van het verloop van de vloerverwamingsslangen.
Warmtebeeldcamera
Met ultrasoontechniek kunnen we lekkages in bijvoorbeeld water- en cv-leidingen opsporen. Deze techniek is gebaseerd op het produceren van geluidsgolven. Met een bodemmicrofoon brengen we deze geluidgolven in kaart, om op deze manier te bepalen waar de lekkage in de leiding zich bevindt. Deze techniek wordt vaak gecombineerd met traceergas detectie.
Bij het opsporen van lekkages maken we vaak gebruik van vochtmetingen. Hierbij maken we afwijkingen in het vochtgehalte van constructie zichtbaar. Daardoor kunnen we de plaats van de lekkage vaststellen. Op deze manier bepalen we ook of een schade wordt veroorzaakt door vocht. Met een vochtmeting kan daarom ook makkelijk het zoekgebied naar de plaats van de lekkage worden verkleind.
Traceergas oftewel formeergas, wordt toegepast bij het opsporen van lekkages in een waterleiding, centrale verwarmingsleiding, gasleiding en vloerverwarming. Formeergas bestaat uit een mengsel van stikstof en waterstof. Aangezien waterstof zeer explosief is, wordt deze verdund met stikstof. De meeste formeergassen hebben een percentage van 5% waterstof en 95% stikstof. Waterstof is een zeer dun gas en is in staat om door poreuze materialen heen te trekken.
Wanneer er een lekkage opgespoord moet worden in bijvoorbeeld een waterleiding, kan dit gas onder druk worden ingebracht in de leiding. Op de plaats waar de lekkage zich bevindt zal dit gas ontsnappen. Een speciaal aangepaste gasmeter kan dit gas detecteren. Op deze manier kunnen we de plaats van de lekkage in de desbetreffende leiding opsporen.
De rooktest is zeer geschikt voor het opsporen van verschillende soorten lekkages en de oorzaak van stank- en ventilatieproblemen. Rook maakt de lucht of luchtstroom zichtbaar, waardoor deze stroom is te volgen. Dit is zeer nuttig bij het opsporen van stankproblemen. Doordat we zien waar de rook vandaan komt, zien we ook waar het lekt. Tochtproblemen in constructies welke niet goed afsluiten zijn zo ook op te sporen. Ook zijn ventilatiesystemen met een rooktest te controleren op functionaliteit.
Via endoscopie worden lekkages opgespoord op (zeer) moeilijk bereikbare plaatsen, zoals baden, spouwmuren, en douchebakken. Met de endoscoop (een kleine, bestuurbare camera) kijken we o.a. onder douchebakken, in afvoerbuizen en in leiding schachten.
De endoscoop is ongeveer 2,5 meter lang en niet dikker dan 10 millimeter. Aan het uiteinde bevindt zich een camera, die in alle richtingen bewogen kan worden. Op onze monitor ontvangen we het camerabeeld. Als we een lek hebben gevonden kunnen we er eventueel een foto van maken. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om een gaatje te boren van 10 mm om onderzoek te verrichten. Dit gaatje is in de meeste gevallen na het onderzoek weer af te dichten
Lekkages in afvoerleidingen, holle ruimte(s), douchebakken, baden, leidingschachten enz.
Endoscoop (kleine draaibare camera)
De rioolcamera is een uitstekende aanvulling op de endoscopie. Door de lengte van het camerasnoer (15 meter) en de dikte van de camera (18 millimeter) is deze techniek geschikt voor lekdetectie in lange, ontoegankelijke leidingen zoals afvoerleidingen en rioleringsbuizen.
We brengen de rioolcamera in de afvoer of leiding. De camerakop verstuurt een verfijnd beeld van het binnenste van het leidingwerk en maakt desgewenst ook foto’s. Op die manier krijgen we een goed beeld van het binnenste van het leidingwerk.
Dankzij de kleine afmeting van de rioolcamera kunnen we deze techniek ook in kleinere afvoeren inzetten. Ook leent de rioolcameratechniek zich uitstekend om leidingen te lokaliseren. Op de kop van de rioolcamera zit namelijk een zender. Die zender verstuurt een elektrisch signaal, dat we met onze leidinglokalisator opvangen.
Een compleet leidingsysteem of een deel daarvan wordt onder druk gezet. Vervolgens meten wij met een zeer nauwkeurige digitale manometer of er sprake is van drukverlies. Wanneer er drukverlies aanwezig is kan dit betekenen dat er sprake is van een leiding lekkage. Door vervolgens de test te herhalen op ieder afzonderlijke leiding of leidingdeel, sluiten we goede gedeelten uit en sporen we het lek stapsgewijs op.
Waterleiding lekkage – Gasleiding lekkage – Centrale verwarming lekkage – Vloerverwarming leiding lekkage – Zwembad leiding lekkage – Afvoer leiding lekkageWarmtewisselaars CV / toestellen
Met de kleurstoftest kunnen we veel soorten lekkages opsporen. Hiermee doseren we kleurstof in hoofdzakelijk afvoerleidingen, baden en douches. De kleurstof lost snel en op en het water neemt de toegevoegde kleur aan. Door te werken met meerdere kleuren voor verschillende leidingen, kunnen we snel en doeltreffend problemen opsporen, maar meteen ook mogelijke oorzaken uitsluiten. Een groot voordeel van deze techniek is dat u voortijdig (en misschien wel onnodig) sloopwerk voorkomt.